недеља, 23. фебруар 2014.

Pirolitički kotao na drvo Centrometal Bio-Tec

Čelični toplovodni kotlovi Centrometal Bio-Tec nazivnog toplotnog kapaciteta od 25 do 45 kW predviđeni su za loženje drvom. Namijenjeni su grejanju od najmanjih pa do objekata srednjih veličina. Principom pirolize gorivo sagoreva u potpunosti. Prostrano ložište omogućuje loženje gorivom dužine do 550 mm. Vreme trajanja jednog punjenja iznosi najmanje 4 sata kod nazivnog toplotnog kapaciteta sa mogućnošću produženja na celi dan ukoliko je potreba za grejanjem smanjena. Kotao ima mogućnost održavanja žara do 12 sati te je nepotrebno u tom roku provoditi proces potpale ako se želi nastaviti s loženjem. Radom kotla upravlja fabrički ugrađena regulacija. Kotao se ugrađuje na instalaciju centralnog grejanja posredno preko trokrakog termostatskog ventila i akumulacijskog spremnika CAS.

 
bio tec

 

Karakteristike pirolitičkih kotlova Centrometal Bio-Tec:

 

  • Toplovodni kotao za centralno grejanje predviđen za loženje drvetom (cepanicama), sadržaja vlage ispod 25 %.
  • Savremeni kotao u kojem principom pirolize temeljito sagoreva gorivo, čime se potreba za čišćenjem svodi na minimum (zavisii od kvaliteta drveta i opterećenju kotla).
  • Konstrukcijska rešenja vođenja dimnih gasova i njihovo dodatno sagorevanje osiguravaju visoki stepenj iskorištenja kotla, što ga čini iznimno štedljivim.
  • Ekološki je prihvatljiv jer postiže niske sadržaje štetnih sastojaka u izlaznim dimnim gasovima.
  • Troje velikih vrata i ložište kotla omogućuju loženje krupnim gorivom te je nadasve jednostavno čišćenje i održavanje.
  • Isporučuje se fabrički ožičen sa ugrađenom kotlovskom regulacijom koja upravlja kotlom i sobnim termostatom sa indikacijom nedostatka goriva u kotlu.
  • Kotlovska regulacija upravlja procesom sagorevanja, cirkulacionom pumpom u primarnom krugu (kotao-akumulacija), cirkulacionom pumpom u krugu grejanja (akumulacija-grejna tela), cirkulacionom pumpom sanitarne vode i daje informaciju na kotlovskoj regulaciji i sobnom termostatu o potrebi punjenja ložišta gorivom.
  • Predviđen je za ugradnju u otvorene ili zatvorene sisteme centralnog grejanja isključivo preko akumulacijskih spremnika (CAS).
  • Kotao je ispitan i certificiran po europskoj normi EN 303-5 na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu i proizveden u skladu s normom ISO 9001:2008.

biotec tablice

 

Principijelna šema povezivanja pirolitičkih Bio-Tec kotlova na sistem grejanja:

 

Povezivanja Centrometal Bio-Tec na sistem grejanja

 

Dodatna oprema za Bio-Tec kotlove:

 

Obavezna (loženje krutim gorivom, sa akumulac. spremnikom CAS) – akumulacijski spremnik CAS, 3-kraki termostatski ventil; (zatvoreni sistem grejanja) – termički ventil, sigurnosno-odzračna grupa (2,5 bar) i ekspanzijska posuda; (otvoreni sistem grejanja) – otvorena ekspanzijska posuda.

 

Udobnost stanovanja sa pirolitičkim kotlom Bio-Tec:

 

Kotlom Bio-Tec jednostavno se rukuje, a ugrađena regulacija osigurava pouzdan rad kotla. Ugrađenim akumulacijskim spremnicima CAS u sistem grejanja proizvedena se toplota akumulira u spremnike te se može trošiti prema potrebi. Ovim je loženje moguće planirati u prihvatljivo vrijeme, a za slučaj blažih vanjskih temperatura grejanje prostora i zagrevanje potrošne tople vode bez loženja kotla moguće je i više dana.

 

Zadovoljenje potreba za potrošnom toplom vodom:

 

Bio-Tec je moguće kombinovati sa nekim od bojlera iz Centrometal proizvodnog programa – zidnim kombiniranim bojlerima SKB Digi ili LKB Digi, samostojećim toplovodnim bojlerima TB, odn. solarnim bojlerima STEB ili akumulacijskim spremnicima CAS-B ili CAS- BS, ukoliko postoji ili je u planu gradnja solarnog sistema.
biotec-presjek

Za sve dodatne informacije pogledajte naš sajt PanonTherm.


Нема коментара:

Постави коментар